top of page
IMG_8727 2.jpg
Härdalsbuda.jpg

ÖPPET:
Måndag- Fredag 9-19
Lördag 9-14
Stängt alla röda dagar.

Härjesjön2.jpeg

HÄRJEÅSJÖNS LANTGÅRD
- FLOTTAREN -

Mysiga Flottaren har god mat, gott fika och glass. Dessutom en liten inredningsbutik.

Håll utkik efter vinters öppettider på deras Facebooksida.

Mobacka Cafe Jul_edited.jpg

LILLHÄRDALS MOBACKA
- CAFÉ & MATSAL-

Ett  hemtrevligt café och matsal med öppettider efter säsong. Evenemang arrangeras löpande. Lördagsbrunch, pensionärsluncher, ärtsoppa och pannkaka

Följ med på Facebook och Instagram för att se vad som händer.

2H7V4088-2[2].JPG

LILLHÄRDALS
HÄXUTSTÄLLNING

Följ med i häxornas spår genom guidade visningar på häxutställningen
 

sten.jpg

MINNESSTEN ÖVER HÄXPROCESSERNA

I Lillhärdal startade de svenska häxprocesserna på 1600-talet där sex kvinnor miste livet.
Stor-Märit från Lillhärdal, var den första kvinnan som brändes på bål i Sverige. Du kan besöka en minnessten som är rest över dessa processer på Spångmyrsholmen strax utanför byn. Om du fortsätter stigen bakom minnesstenen hittar du en iscensatt avrättningsplats.

HÖGENSTÅ.jpg

HÖGEN - HEMBYGDSGÅRDEN

Högen är en av Sveriges få fullständigt bevarade fyrbyggda gårdar av nordsvensk typ. Byggnaderna är uppförda under perioden 1600-tal till tidigt 1900-tal. För att skydda de värdefulla byggnaderna är Högen förklarat som byggnadsminne. Om du är intresserad att besöka Högen går det alldeles utmärkt, entrén till Högen är nämligen alltid öppen.

HamreSkans.JPG

HAMRE SKANS

Ett mindre känt försvarsverk mot Dansken. Hamre Skans uppfördes sannolikt år 1788, men kan även vara så gammal som från 1742-1745. Enligt sägnen så hjälpte länsman Kjell Herdell bönderna i Lillhärdal att slippa dra ut i krig mot danskarna, genom att skriva till myndigheterna och övertyga om faran för ett danskt anfall längs med Härjeån! Resultatet blev denna förskansning som såklart aldrig använts i strid. Sista gången skansen stod bemannad var vid unionsupplösningen 1905.

GARBOSTATYN

Någonstans i skogen väster om Lillhärdal, på en plats vars namn är Stockholm har du möjlighet att se en staty av Greta Garbo. Statyn har skapats av konstnären Jón Leifsson på uppdrag av Fotografiska museet i Stockholm. Konstnären har valt att placera statyn, som bär namnet ”Statue of integrity”, så här avsides i skogen då Greta Garbo var en tillbakadragen person med stor integritet.
 

st uriel.jpg

ST URIEL

Mitt ute i skogarna utanför Lövnäsvallen hittar ni kapellet Sankt Uriel, en meditations-anläggning vackert beläget vid Lill-Härjån. Kapellet är Sveriges minsta domkyrka och den ligger belägen 7 km norr om Lövnäsvallen. Det finns en led med färgmarkeringar för att du ska hitta till denna magiska plats. Anläggningen står olåst och är tillgänglig för den som vill meditera i en fantastisk naturmiljö, eller bara koppla av med en god kopp kaffe.

Lillhärjåbygget.jpg

LILLHÄRJEÅBYGGET

Lillhärjåbygget är en levande fäbod och ett kulturreservat, mitt på fjället. Gården drivs av familjen Eriksson och har ägts av släkten sedan 1800-talet.

Ett levande fjälljordbruk med fäboddrift, där man lever året runt.

Det finns möjlighet att få en guidad visning, och det finns fina vandringsleder hit.

Från Lövnäsvallen är den 17 km, om du åker skogsbilväg till Storhäråvallen är vandringen cirka 7 km. 

bottom of page